Üniversitemiz Tıp Fakültesi tarafından, 14 Mart Tıp Bayramı kutlandı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programa Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Dilek Keskin, Dekan Yardımcılar Prof. Dr. Turgut Deniz ve Prof. Dr. Atike Kunt, öğretim üyeleri ile öğrencilerimiz katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Nevin Sağsöz, sözlerine pandemi nedeniyle hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarını ve hekimleri saygıyla anarak ve Allah’tan rahmet dileyerek başladı. 14 Mart Tıp Bayramı’nın tarihçesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nevin Sağsöz, “Ülkemizde modern anlamda tıp mektebi 14 Mart 1827 tarihinde Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adı altındaki tıp okulunun açılışıyla başlamıştır. Sonraki zamanlarda tıp eğitiminin yeni ihtiyaçları doğrultusunda Sultan II. Abdülhamit döneminde Haydarpaşa’da büyük bir tıbbiye binası inşa edilmiş, 1903 yılında Mektebi Tıbbiye-i Şahane olarak eğitime devam etmiştir. I. Dünya Savaşı’nı takiben İstanbul’un işgaliyle birlikte tıp eğitiminde de sıkıntılar başlamış ve devam etmiştir. İşte bu dönemde vatan, özgürlük, bağımsızlık sevdalısı olan bu okulun öğrencileri ve hocaları 14 Mart 1919’da okulun kuruluşunu gerekçe göstererek bir kutlama düzenlediler. O gün kutlanan gerçek bir bayram değildi. Sadece vatanı emperyalist güçlerce işgal edilmiş Tıbbiyelilerin işgale başkaldırısı, tepkisi ve itirazıydı. İşte böylece 14 Mart kurtuluş mücadelemizin bir bayramı olarak tarihe geçmiş ve Tıp Bayramı olarak tarihe geçmiştir. Bugün de bu bayramın 102. yılını kutlamaktan büyük mutluluk duymaktayız. “ dedi.
O gün ülke işgaline tepki koyan hekimlerimizin bugün de zor şartlara rağmen tüm dünyaya ve ülkemize musallat olmuş Covid 19 salgını ile fedakarca mücadele ettiğini, hekimliğin insan sevgisi, özveri ve fedakarlık gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Nevin Sağsöz, özellikle son yıllarda sağlık çalışanlarının giderek artan bir şekilde şiddete maruz kaldığını ve bu şiddet olayları sebebiyle yeni doktor adaylarının cerrahi branşları daha az tercih ettiğini söyledi. Prof. Dr. Nevin Sağsöz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Sağlık Çalışanları Yılı olarak ilan edilen 2021 yılının sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirildiği, sorunlarının çözüldüğü bir yıl olması temennisinde bulundu.
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Dilek Keskin konuşmasına pandemi sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını anarak başladı. Prof. Dr. Keskin, “Bugün, tüm sağlık çalışanlarıyla birlikte Tıp Bayramını kutlamanın hem onurunu, gururunu yaşıyoruz hem de burukluğunu yaşıyoruz. Yaşamımızın her alanını etkileyen çok farklı bir dönem yaşadık. Tüm hekimler, sağlık çalışanları gece gündüz; bayram demeden çalıştılar. Ailelerinden çok hastanelerde kalanlarımız oldu. Büyük bir emek harcadılar yorgunluk hissetmeden, dinlenmeden mesleğinin gereklerini yerine getirdiler. Bu süreçte kaybettiğimiz çok değerli hocalarımız, meslektaşlarımız, sağlık çalışanlarımız oldu. Hepsini saygı ve rahmetle anıyorum” şeklinde konuştu.
Vatansever ruhlarıyla mesleklerini icra ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Keskin, “14 Mart aslında Modern Tıp Eğitimime geçişimizin yıl dönümü. 1827 yılında başlayan Tıphane İ Amire ve Cerrahhane İ Amire kuruluş yıldönümü ancak bizim için esas önemli olan Hikmet Boran’ın başlattığı Milli mücadele. Aynı zamanda Hikmet Boran tıbbiyeleri temsilen, Türk gençliğini temsilen Sivas Kongresine katılmış burada Milli Mücadele ruhuna ışık tutmuştur” diye konuştu.
Prof. Dr. Keskin, “Pandemi sürecinde ülkemiz genelinde sağlık sorunu ön plana çıktı ve aslında tüm dünya genelinde bir değişikliğe sebep oldu. Tıp eğitiminin nasıl olacağı, gelecekte nasıl planlanması gerektiği sorgulanmaya başlandı. Bizler, sizlerle beraber bu hızlı süreçte bir taraftan sağlık sorununu ön planda tutarken bir taraftan da hizmetlerimizi, eğitimimizi aksatmamaya çalıştık ve bir anda hiç deneyimlemediğimiz farklı bir sürece girdik. Bu dönemde 27 yataklı yoğun bakım ünitesi Fuat Sezgin Ek Hizmet Binasını açtık” dedi.
Program, 2019-2020 yıllarında Tıp Fakültemize Doçent ve Profesör kadrolarına atanmış olan öğretim üyelerini kısaca tanıtan sunum ve 2019-2020 Akademik Yılı Yayın Ödülleri ile devam etti.
SCI ve SCI-Expanded kapsamında yer alan dergilerde 2019 yılında basılmış yayınlara göre Üniversitemiz Tıp Fakültemizde birincilik ödülünü Prof. Nuray Bayar Muluk, ikincilik ödülünü Doç. Dr. Mikail İnal, üçüncülük ödülünü ise Doç. Dr. Sancar Serbest almaya hak kazandı. Törene katılan Doç. Dr. Mikail İnal ve Doç. Dr. Sancar Serbest’e ödüllerini Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Turgut Deniz verdi.
SCI ve SCI-Expanded kapsamında yer alan dergilerde 2020 yılında basılmış yayınlara göre ise birincilik ödülünü Prof. Nuray Bayar Muluk ve Prof. Dr. Üçler Kısa, ikincilik ödülünü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Zengin, üçüncülük ödülünü Öğr. Görevlisi Dr. Gözde Şengül Ayçiçek almaya hak kazandı. Törene katılan Prof. Dr. Üçler Kısa, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Zengin ve Öğr. Görevlisi Dr. Gözde Şengül Ayçiçek’e, ödüllerini Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Atike Tekeli Kunt tarafından verildi.
2020 eğitim yılında derece yapan Tıp Fakültesi öğrencilerimiz sunum ile misafirlere tanıtıldı.
Fakültemizden son bir yıl içinde emekli olan Öğretim Üyelerimiz Cerrahi Tıp Bilimleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalından Prof. Dr. Mehmet Faik Özveren’e, Dahili Tıp Bilimleri İç Hastalıkları Anabilim Dalından Prof. Dr. Dilek Oğuz’a, Cerrahi Tıp Bilimleri Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalından Prof. Berkant Özpolat’a, Fakültemizden naklen ayrılan Dahili Tıp Bilimleri Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalından Prof. Dr. Ayşe Anıl Karabulut’a teşekkür edilerek, teşekkür edilerek, törene katılan Prof. Dr. Mehmet Faik Özveren ve Prof. Dr. Dilek Oğuz'a, Dekan Prof. Dr .Esra Dilek Keskin tarafından teşekkür plaketi verildi.
20 yıldır Tıp Fakültemizde çalışan öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Cihat Şanlı, Prof. Dr. Meral Saygın, Prof. Dr. Aydanur Ekici, Dr. Öğr. Üyesi Şaban Cem Sezen ve Prof. Dr. Sedat Kaygusuz’a, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Keskin tarafından teşekkür plaketi verildi.
Fakültemize, hastanemize ve öğrencilerimize katkı sağlayan, toplumsal hizmetlerde görev alan akademisyenlerimize teşekkür edilmesiyle devam eden program Tıp Fakültesi öğrencilerimiz Baturalp Şahin ve Mecid Şengül’ün müzik dinletisi ile sona erdi.
















