Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Fakültemizin eğitim-öğretim sistemi nedir?

Fakültede örgün eğitim-öğretim yapılır. Öğretim, ders konuları ve saatleri arasında koordinasyon esasına göre düzenlenmiş olan kurul/komite sistemi ile yürütülür. 1, 2 ve 3’üncü sınıflarda ders kurulları şeklinde uygulanır. 1, 2 ve 3’üncü sınıflarda, ön şartsız dersler hariç bir bütün olarak yani tek ders olarak kabul edilir.4, 5 ve 6’ncı sınıflarda her staj bir derstir. Öğrenci mezun olabilmek için tüm ön şartlı ve ön şartsız dersleri geçmek zorundadır.

 

Öğrenci olarak ders kayıtlarını yaparken yükümlülüklerim nelerdir?

(1) Öğrenciler; öğrencilik haklarından faydalanabilmek için akademik takvimde belirtilen süre içinde, ilgili mevzuat hükümlerinde belirtilen katkı payını ödeyerek kaydını yaptırmak zorundadır. Katkı payını ödemeyenlerin ders kaydı yapılmaz. Birinci sınıfta eğitim-öğretime başlayan öğrenci, kayıtlı olduğu yarıyıla ait bütün dersleri almakla yükümlüdür.

 

(2) Öğrenci, ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiş bir mazereti yoksa ders kaydını zamanında kendisi yaptırmak zorundadır.

 

(3) Süresi içinde kaydını yenilemeyenler, haklı ve geçerli mazeretleri sona erdikten sonra bir hafta içinde başvurmak zorundadır. Bu öğrencilerin kayıt yenileme tarihleri, fakülte yönetim kurulu tarafından belirlenir. Öğrenciler, süresi içinde ve usulüne uygun olarak kaydolmadıkları derse devam edemez, bu derslerin sınavlarına giremezler, derslere devam etmedikleri süre 2547 sayılı Kanunda belirtilen eğitim-öğretim süresinden sayılır.

 

(4) Kaydolmadığı dersin sınavına giren öğrencinin notu geçersiz sayılır. Ders kaydı yaptırmayan öğrencilere o dönem içinde herhangi bir öğrenci belgesi verilmez. Öğrenciler kayıtlı olmadıkları derslere izin alarak dinleyici olarak katılabilirler.

 

Sınavlara katılabilmek için sağlamam gereken asgari devam şartım nedir?

 (1) Öğrenciler; teorik derslere en az %70 ve uygulamalı derslere en az %80 oranında devam etmek zorundadır. Devam durumu öğretim üyeleri tarafından derslerde yapılacak yoklamalarla tespit edilir.

 

(2) Devamsızlık hesaplanırken her bir kuruldaki ve stajdaki toplam ders ve uygulama saati esas alınır. Buna göre koordinatör veya staj yöneticisi tarafından hesaplanan devamsızlık oranı birinci fıkrada belirtilen miktarı aşıyorsa öğrenci kurul veya staj sonu sınavına alınmaz.

 

(3) 4, 5 ve 6’ncı sınıflarda devamsızlık süresi pratik dersler ve klinik uygulamalarda %20’yi aşan öğrenci, devam etmediği pratik çalışmaları, anabilim dalının öğretim üyesinin belirlediği gün ve saatte telafi etmek zorundadır. Mazeretli veya mazeretsiz devamsızlıkları %20’yi aşan öğrenci, sınavlara girebilmek için devamsız olduğu süreyi tamamlamak zorundadır. 

 

(4) Sportif, kültürel veya bilimsel faaliyetler gibi alanlarda; Üniversite, fakülte ve/veya yüksekokullarca görevlendirilen öğrencilerin görevli oldukları süre, zorunlu devam süresinin %50’sini aşmadığı sürece devamsızlıktan sayılmaz. Türkiye’yi sportif, kültürel veya bilimsel faaliyetler gibi alanlarda uluslararası düzeyde temsil eden öğrenciler için durumlarını belgelemek kaydıyla devam koşulu aranmaz. Bu tür faaliyetlerde görevlendirilen öğrencilerin sınav hakları saklı kalır. Bunların dışındaki tüm mazeretler veya raporlu olunan süre devamsızlık süresi içindedir. Sağlık raporu devam yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Derse devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrencilerin devamsızlık durumu, derslerin bitiminde öğretim elemanı tarafından Öğrenci Bilgi Sistemi’ne işlenir.

 

 

1, 2 ve 3. sınıflarda bir üst sınıfa geçme sistemi nasıldır?

1. sınıf dört, 2. sınıf altı ve 3. sınıf altı adet kurul sonu sınavından oluşmaktadır. Her 3 sınıfta da yılsonunda ayrıca Yıl Sonu Sınavı (Final Sınavı) yapılmaktadır.

 Kurul Sonu Sınavlarının yüzdelikleri aşağıdaki gibidir.

1. Sınıf için; 1. Kurul sonu sınavında almış olduğunuz notun %15’i, 2. Kurul Sonu sınavında %15’i, 3. Kurul Sonu sınavında %15’i, 4. Kurul Sonu sınavında %15’i baz alınmaktadır.

2. Sınıf için; 1. Kurul sonu sınavında almış olduğunuz notun %8’i, 2. Kurul Sonu sınavında %10’u, 3. Kurul Sonu sınavında %12’si, 4. Kurul Sonu sınavında %12’si , 5. Kurul sonu sınavında %11’i ve son olarak 6. Kurul sonu sınavının %7’si baz alınmaktadır.

3. Sınıf için; 1. Kurul sonu sınavında almış olduğunuz notun %9’u, 2. Kurul Sonu sınavında %10’u, 3. Kurul Sonu sınavında %11’i, 4. Kurul Sonu sınavında %11’i , 5. Kurul sonu sınavında %10’u ve son olarak 6. Kurul sonu sınavının %9’u baz alınmaktadır.

Bu sınavlarda almış olduğunuz notların yüzdelerinin toplamı, Yılsonu sınavında almış olduğunuz notun %40’ı ile toplanır. Oluşan toplamın 60’ı geçmesi durumda bir üst sınıfa geçmeye hak kazanırsınız. Yıl sonu sınavına girmesine rağmen alınan not sonucunda bir üst sınıfa geçemeyen öğrenciler için yıl sonu sınavından en az 10 gün sonra bütünleme sınavı yapılır. Bütünleme sınavının da oranı yıl sonu sınavında olduğu gibi %40’dır.

Mazeretsiz yılsonu sınavına girmeyen öğrenci yılsonu bütünleme sınavına giremez.

Sınavlar teorik [(sözlü, yazılı (test veya klasik) veya hem sözlü hem yazılı] ve pratik (sözlü, yazılı veya hem sözlü hem yazılı)] olarak yapılabilir. Bir ders veya ders kurulunun teorik ve onun tamamlayıcısı olan pratik sınavı birlikte değerlendirilir.

Pratik sınava girmeyen öğrenci o kurulun, stajın, bütünleme veya yılsonu sınavının teorik sınavına alınmaz.

4 ve 5. sınıflarda bir üst sınıfa geçme sistemi nasıldır?

4 ve 5’inci sınıflarda eğitim-öğretim, teorik ve uygulamalı stajlar şeklinde düzenlenir. Bir sınıfın bütün stajlarında başarılı olamayan öğrenci bir üst sınıfa geçemez. Her bir stajdan başarılı sayılmak için en az 60 puan (harf karşılığı CC) not alınması gerekmektedir. Staj tekrarlayarak başarılı olan öğrenci, staj başlama tarihleri dikkate alınarak bir üst sınıfın stajlarına intibak ettirilir.

Staj sonu ve staj sonu bütünleme sınavlarında yapılacak pratik sınava girmeyen veya başarısız olan öğrenci teorik sınava alınmaz. Teorik sınav, sözlü, yazılı veya hem sözlü hem de yazılı olarak yapılabilir.

6. Sınıfı tamamlama kriterlerimiz nelerdir? Yurt içi ve yurt dışı eşdeğer eğitim kurumlarında en çok kaç staj yapabilirim?

6’ncı sınıf, 12 ay süreli uygulama eğitiminin olduğu ön hekim dönemini kapsar. Bu dönemde başarı; çeşitli çalışma ve performans kriterleri göz önüne alınarak Fakülte tarafından düzenlenen yeterlilik belgesi ile değerlendirilir. Anabilim Dalı Akademik Kurulu yeterliliği belirlemek için yazılı ve/veya sözlü sınav düzenleyebilir. Her staj için geçme notu 60’dır.

(2) Stajlardan yeterlilik alamayan öğrenci yeterlilik alana kadar stajı tekrarlamak zorundadır. Yeterlilik alamayan öğrenci ile mazereti nedeniyle devam edemeyen öğrenciye uygun ek süre verilir.

(3) Fakülte dışındaki yurt içi ve yurt dışı eşdeğer eğitim kurumlarında en çok bir staj yapma izni verilebilir. Yurt içi ve yurt dışı staj yapma istekleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır.

 

Bulunduğum sınıftaki herhangi bir stajı başka bir üniversitede alabilir miyim?

Bulunduğu sınıftaki tüm stajları, tamamlaması için tek stajı kalmış olan bir öğrenciye, Fakülte dışındaki eşdeğer eğitim kurumlarında yurt içi ve yurt dışı staj yapma isteklerine Fakülte Yönetim Kurulunca uygun görüldüğü takdirde izin verilebilir.

Bulunduğum sınıftaki tüm stajları tamamlamam için sadece 2 stajım kaldı ve bu 2 stajdan bütünlemeye kaldım. Bütünleme tarihlerini beklemeden bu sınavlara daha önce katılıp başarılı olmam halinde bir üst sınıfa geçebilir miyim?

 4 ve 5’inci sınıfta, ilgili yılın tüm stajlarını tamamlamış, en fazla iki stajdan bütünlemeye kalmış öğrenciler, bu sınav haklarını bütünleme sınav tarihini beklemeden koordinatörlüğün belirlediği tarihlerde ilk staj sonu sınavına katılarak kullanabilirler. Yarıyıl sonu bütünleme sınavına katılacak öğrencinin mazereti Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmesi durumunda bütünleme sınav hakkını yılsonu bütünleme sınavları sırasında kullanabilir.

Staj sonu veya staj sonu bütünleme sınavında yapılan pratik sınavda başarısız oldum. Teorik sınava girebilir miyim?

Staj sonu ve staj sonu bütünleme sınavlarında yapılacak pratik sınava girmeyen veya başarısız olan öğrenci teorik sınava alınmaz. Teorik sınav, sözlü, yazılı veya hem sözlü hem de yazılı olarak yapılabilir.

Kaydımı dondurmam için yapmam gereken işlemler nelerdir?

Kayıt dondurma ile ilgili alınan kararlar eğitim-öğretim yarıyılı/yılı başlarında uygulanır. Öğrenciler, belgeleyecekleri haklı ve geçerli mazeretleri veya öğrenim ve eğitimlerine katkıda bulunacak yurtdışı burs, staj ve araştırma imkânlarının doğması halinde, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile bir kez, toplam bir yıla kadar kayıt dondurarak izinli sayılabilirler. Askerlik sebebiyle kayıt donduran öğrencinin, terhis olduğu yıla kadar kaydı dondurulur.

 

Daha önce öğrenim görüş olduğum farklı bir yükseköğrenim kurumunda almış olduğum derslerden muaf olabilir miyim?

 

Öğrencilerin;daha önce mezun oldukları, yatay geçiş ile fakültemize geldikleri veya kayıt sildirdikleri yükseköğretim kurumlarında almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için, eğitim-öğretimin başlamasından itibaren on beş gün içinde daha önce öğrenim gördükleri yükseköğrenim kurumundan aldıkları derslere ait onaylı transkript, ders içerikleri ve ders planlarını sundukları takdirde yapacakları başvurular, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından bir defaya mahsus olmak üzere değerlendirilir ve karara bağlanır. Bu kararda öğrencinin öğrenim göreceği yarıyılı/yılı belirtilir. Muaf notu Yükseköğretim Kurulunun belirlediği puan cetveline göre çevrilir.

 

Mazeretim nedeniyle özel öğrenci olarak yurtiçinde başka bir üniversitede eğitimime devam edebilir miyim?

 

Değişim programları ve özel öğrenci statüsünde ders alma işlemleri, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. Bu talepte bulunan öğrencilerimizin https://panel.kku.edu.tr/Content/oidb/kanun/ozel_ogrenci_yonergesi.pdf linkinde yer alan üniversitemiz özel öğrenci yönergesini incelemeleri gereklidir.

 

 

 

 

 

Hangi hallerde fakülteden ilişiğim kesilir ve kaydım silinir?

 

Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla kayıt silme ve ilişik kesme nedenleri şunlardır:

a) İlgili mevzuat hükümlerinde belirtilen azami süreler içerisinde öğrenimini tamamlayamaması. (Azami süre 9 yıldır)

b) İlgili mevzuat hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarılma cezası alması.

c) Öğrencinin ruhsal hastalığı sebebiyle öğrenimine devam edemeyeceğinin sağlık raporu ile belgelenmesi.

ç) Öğrencinin herhangi bir nedenle başka bir yükseköğrenim kurumuna geçiş yapması.

d) Öğrencinin kendi isteği ile kaydını sildirme talebinde bulunması.

(2) Kayıt sırasında verdikleri belgelerde noksanlık veya tahrifat olanlar veya başka bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezasıyla çıkarılmış bulunanların kesin kayıtları yapılmış olsa bile, Üniversite ile ilişikleri kesilir. Söz konusu öğrenciler mezun olsalar bile kendilerine verilen diploma dâhil tüm belgeler iptal edilir ve haklarında yasal işlem yapılır.

 

Almış olduğum sınav notuna itiraz edebilir miyim?

 (1) Fakülte ilan panosuna asılan her türlü duyuru ve ilan tebligat yerine geçer. Kurul sınav soruları ve cevapları ilan panosuna sınav bitim tarihinden itibaren bir hafta içerisinde, iki gün süreyle asılı kalır.

(2) Öğrenciler, sınav sonuçlarında maddi hata gerekçesiyle itirazlarını, sonuçların ilanından itibaren bir hafta içinde yazılı olarak Dekanlığa verebilirler. Dekanlıkça ilgili dönem koordinatörünün görüşü alınarak yapılacak incelemede maddi hata tespiti halinde, Fakülte Yönetim Kurulu gerekli değerlendirmeyi yapar ve karara bağlar. Başka nedenle not düzeltilmesi talep edilemez. İnceleme on beş gün içerisinde sonuçlandırılır. Sonuçların ilanından itibaren bir hafta içerisinde yapılmayan başvurular geçersiz sayılır.

 

Erasmus programı için Üniversitemizin anlaşmalı olduğu ülkeler hangileridir? Başvuru kriterleri nelerdir?

 

Kendi imkanı ile staj yeri bulup başvuru evrakları ve niyet mektubunu (Letter of Intent) teslim eden Üniversitemiz öğrencileri başvurabilirler. Erasmus staj öğrencisi olarak başvurabilmek için akademik not ortalamasının başvuru esnasında önlisans ve lisans için en az 2.20/4.0, lisansüstü öğrenciler için ise 2.50/4.0 olması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları ya da, başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Üniversitemizde kayıtlı öğrenci olmaları gerekmektedir. Değerlendirmelerde; Genel Akademik Not Ortalamasının %50’si ile Yabancı Dil Puanının %50’si alınır. Yabancı Dil sınavı üniversitemizin belirlediği bir tarihte yapılmaktadır. Bu puanların ortalaması Erasmus+ Eleme Puanını oluşturur.

 

 28 AB üyesi ülke (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan)

AB üyesi olmayan program ülkeleri (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Makedonya ve Türkiye)

Üçüncü ülkeler (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus)

Detaylı bilgi için http://abofisi.kku.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Farabi programı ile Yurtiçinde başka bir fakültede eğitim alabilir miyim? Başvuru şartları nelerdir?


Önlisans ve lisans öğrencileri için genel akademik ortalamanın en az 2.0 / 4 olması. 
Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için genel akademik ortalamanın en az 2.5 / 4 olması.
Gidilecek yükseköğretim kurumunun eğitim dili Türkçe ise, değerlendirmede, başvurusu geçerli öğrencilerin not ortalamaları dikkate alınır ve her bir program için not ortalamaları sıralanarak seçim yapılır. Gidilecek yükseköğretim kurumu tamamen ya da kısmen yabancı dilde eğitim-öğretim yapıyor ise, değerlendirmede başvuru şartlarına sahip, başvuruda bulunan öğrencinin not ortalamasının % 50’si ile eğitimde kullanılan yabancı dile ilişkin seviyesini gösteren yabancı dil puanlarının % 50’sinin toplamı dikkate alınarak, her bir program için öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması sıralanarak seçim gerçekleştirilir.
Daha detaylı bilgi için http://abofisi.kku.edu.tr/farabigenelbilgiler.html# adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Dönem 5 müfredatı içerisinde yer alan tüm stajları başarıyla tamamladım. Şimdi yapmam gereken işlemler nelerdir?

 

Dönem 5 stajlarını başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz, Kırıkkale Merkez’de bulunan Yapı Kredi Bankası’ndan hesap açtırdıktan sonra öğrenci işleri büromuzdan Sigorta başlangıç formunu alıp doldurarak Dekanlık katımızda yer alan Mutemetlik bürosuna teslime edeceklerdir. Tüm bu işlemleri tamamlayan öğrencilerimiz, Dönem 6 koordinatöründen, intörn programlarını öğrenerek, Öğrenci işleri biriminden hastanemizde kullanacakları kartları teslim alarak intörnlüğe başlayabileceklerdir. Yukarıdaki işlemleri sırasıyla yerine getiremeyen öğrencilerimiz intörnlüğe başlayamayacaklardır.


Bilim insanı koridoru: Öğrencilerin tıp eğitiminin birinci yılında danışman bir öğretim üyesi eşliğinde bilimsel bilgiye ulaşma yolları, problem çözme yetkinliklerini kazandığı ve seçtiği belirli bir bilimsel proje ve/veya konu hakkında çalışma yaparak bunu sunma deneyimi kazandığı eğitimi ve ilgili dönemde değerlendirilen bir ders kurulunu tanımlar.

Formatif (Biçimlendirici) Sınav: Bir ders/klinik uygulama kurulu süresince biçimlendirme ve yetiştirmeye yönelik değerlendirme amacıyla yapılan sınavı tanımlar.

 

Summatif (Karar verdirici/Düzey belirleyici) Sınav: Bir ders/KUK sonunda yapılan sınavı ifade eder.

 

Klinik Uygulama Kurulu (KUK): Dönem IV’de klinik eğitim amaçlı, kuramsal eğitime ek olarak beceri ve tutum eğitiminin de verildiği, bir veya birden fazla anabilim/bilim dallarında rotasyon şeklinde yapılan eğitim kurulunu tanımlar.

 

KUK/Staj  Karnesi: Eğitim programının IV ve V’inci yıllarındaki KUK bloklarında ve stajlarda kazanılması beklenen bilgi, beceri, tutum ve davranışlar ile ilgili yetkinliklerin değerlendirilme aracını tanımlar